top of page

Konservative under kritik af Kræftens Bekæmpelse:

Tobaksindustrien bør ikke støtte danske partier

Siden 2009 har det konservative folkeparti og venstre flere gange opsøgt tobaksindustrien og anmodet om finansiel støtte. Det er nu kommet frem, at bl.a. Scandinavian Tobacco Group har støttet de to partier med så meget som en kvart million kroner i løbet af de sidste seks år. Det er ifølge Kræftens Bekæmpelse i uoverensstemmelse med WHO’s konvention om tobak, hvori danske politikere har lovet at gøre en ekstra indsats for at holde sundhedspolitikken fri for tobaksindustriens lobbyisme. Også den danske lægeforening er forargede og opfordrer politikkerne til at lægge tingene på bordet.

Sagen er den seneste i en række sager om det danske partistøtte system, der bliver kaldt et ”demokratisk problem” af Europarådets antikorruptions-samarbejde.

 

 

Palæstina spørgsmål splitter regerings partierne

SF og Enhedslisten sender spørgsmålet om, hvorvidt Palæstina skal anderkendes som stat, til afstemning i folketinget torsdag d. 11 december. Det sker på trods af, at de resterende regeringspartier S og R har meldt ud, at de stemmer nej. Tidligere har Venstre anbefalet en sådan anderkendelse til FN. SF og Enhedslisten håber på, at de med deres støtte kan gå uden om S og R.

Enhedslistens udenrigsordfører Christian Juhl erkender selv at sandsynligheden for en vedtagelse er meget lav. De to partier håber dog, at Danmark efter afstemningen kan skrives på listen for EU lande, der anerkender Palæstina heriblandt Sverige og Island.

 

 

K vil udsende ny Eritrea-mission

Udlændingestyrelsens rapport om forholdene i Eritrea har været under stærk kritik fra flere sider af det politiske spektrum. Rapporten konkluderer bl.a., at flygtninge fra Eritrea kan vende sikkert tilbage, og derfor ikke nødvendigvis bør få asyl i Danmark. Siden kritikken har nået medierne, har rapportens hovedkilde trukket sig, og de ansvarlige embedsmænd har været sygemeldt. Også justitsminister Mette Frederiksen har været under beskydning idet, der er blevet sat spørgsmålstegn ved hvorvidt rapporten har været politisk bestillingsarbejde.

Nu forlanger K, at en ny fact-finding-mission sendes til Eritrea og at de Eritrianske flygtningesager ikke behandles, før den er fuldført. De lægger hermed øget pres på justitsministeren.

Af Anna Knudsen

Dansk politik – et overblik

bottom of page