top of page

På verdensplan opleves en stor stigning af mennesker med type 2-diabetes, som medfører dårlig livskvalitet og for tidlig død. Type 2-diabetes er en livsfarlig sygdom, som typisk rammer voksne med overvægt eller usund livsstil eller børn og unge med forældre med samme sygdom. Cirka 80% af den samlede gruppe af diabetikere får type 2-diabetes, og forskningsområdet har været stillestående. Type 2-diabetes er en af de hurtigst voksende sygdomme i store dele af verden, og i Danmark er antallet af diabetikere fordoblet på 10 år. Det er en meget hyppig sygdom, og den er kun voksende. Test din risiko på www.diabetes.dk.

 

Overlægen for diabetesforskningen på Gentofte Hospital, Tina Vilsbøll, mener, at det er et vigtigt fokusområde, da det er en multifaktoriel sygdom. De vil ikke kun finde behandlinger, som forbedrer patienternes hyperglykæmi, men samtidig belyse hele spektret af det type 2-diabetiske sygdomsbillede. På Gentofte Hospital i diabetesafdelingen er der sat fokus på tarmhormonet glukagon-like peptid (GLP-1) i stedet for bugspytkirtlen, som typisk har været fokusområdet.

 

”GLP-1 er interessant, da det går ind og stimulerer kroppens insulinproduktion. Samtidig går den ind og virker på appetitten og påvirker nogle andre hormoner i kroppen, så sukkeromsætningen forbedres,” siger Tina Vilsbøll, som er specialiseret i behandlingen af overvægt og diabetes. Hun har de seneste år fokuseret intensivt på behandlingen af diabetes.

 

Type 2-diabetes

Type 2-diabetes udløses i mange tilfælde af fysisk inaktivitet og usunde madvaner. Når diagnosen først har ramt patienten, er der intet potentiel lægemiddel, som kan kurere. En sundere levestil og motion kan forebygge sygdommen og derfor undgå dens kvaler, men den vil altid sidde i kroppen.

 

”Vi håber på at få skubbet patienterne over i en mere stabil og normal retning igen ved hjælp af dette tarmhormon. Tarmen er et stort hormonproducerende organ, som har stor betydning for den normale krop. Ser man på diabetikere, er der en forandring af koncentrationen af GLP-1, hvilket skyldes nogle ting i kroppen, som er gået galt. Vi arbejder på at se, hvordan man kan få manipuleret eller ændret den situation, vi har, med diabetes patienten. Det, der sker ved GLP-1 hormonet, er, at det fremmer en glucosestimulerende insulinsekretion samtidig med, at glucagon frisætningen hæmmes.”

 

Målet for fremtiden

Der er en fortsat forskning indenfor nye behandlingsformer, som diabetikere kan glæde sig over. Målet for fremtiden inde på diabetesafdelingen på Gentofte fremgår at kunne inden for 10 år kortlægge marvetarmskanalens rolle i den humane biokemiske omsætning af glukose i de levende celler og dens betydning for type 2-diabetes.

 

Tina Vilsbøll tilføjer; ”Vores overordnede mål er at identificere og videreudvikle antidiabetiske behandlingsmodaliteter baseret på vores fokusområder i mavetarmsystemet. Vi vil selvfølgelig gerne være med til at ændre livshistorien for den overvægtige og den lette diabetiker patient, det er det, vi vil bruge global excellence-prisen til.”

Af Sara hauskov

Diabetesafdelingen på Gentofte Hospital vandt global excellence-prisen, som kun to anerkendte internationale forsknings- og behandlingscentre modtager hvert år. De forsker i sammenhængen mellem diabetes og tarmsystemet, som nu kan gøre store fremskridt med den halvanden million kroner. 

Globalpris til hjælp for en lysere fremtid for diabetikere

professor Tina Vilsbøll er formand for Diabetesforeningens Forskningsråd. (t.v) P.h.d studerende Morten Hansen (t.h)

bottom of page