top of page

Sådan har jeg det også. Eller, rettere sagt, havde. Jeg kom forleden aften til at foretage en af de største fejl i mit liv. Eller, mindre kan også gøre det. Jeg nævnte for min kære mor, at jeg glæder mig herre meget til, at jeg bliver 18 – mulighed for kørekort, myndighed – og penge fra Staten for at gå i skole? Ja tak!

 

Men her opstod problemet. Jeg fandt nemlig ud af, at min mor og jeg ikke ser helt ens på Statens Uddannelsesstøtte, som man jo som studerende får, når man fylder 18 år. Jeg har altid set på det, ligesom mange af mine venner, som en ekstra sum til kontoen, der kan gå til fornøjeligheder som koncerter, shopping, cafébesøg og andet spas. Jeg erfarede dog denne aften, at min mor mener, at disse penge skal gå til, hvad jeg vil betegne som ting, der hører under kategorien ”mindre sjove ting”. Telefonregninger, fitnessmedlemskaber, mad og andet, som de fleste forældre betaler for. For det er åbenbart sådan, at børnepengene, som dine forældre modtager til at forsørge dig - så længe du er ikke-myndig - udgår og erstattes af SU, når du fylder 18. Det giver jo egentlig relativ god mening. 18 år betyder i Danmark myndighed. Det ved de fleste heldigvis. Men ingen lommepenge? Intet tilskud til en liiidt for dyr middag med veninderne på Sticks? Måske skal man til at betale det forhadte ord husleje. Oh shit, det blev lige pludselig alvorligt.

 

Så husk nu derude; måske du skal glæde dig lidt mere over familiens varme skød og frynsegoder. Og når du så er kommet dig over dine 18-års tømmerdrenge, kan du lige tage et ekstra kig på, om du virkelig bruger det Netflix-abbonement nok, og om du i realiteten har brug for 10GB data på din iPhone, når du kun bruger ét.

Det er jo lige pludseligt dit eget problem, og ikke dine forældres, hvordan dine SU-penge, som vi jo alle kæmper hårdt for, skal prioriteres.

 

Mange danske unge lever et liv i sus og dus med ugentlige caféture og netshopping på et højere niveau. Ingen tvivl om at danske unge har det godt – og de fleste også har penge nok.

 

Af Signe Klemm

Det er ikke for sjov, at SU kaldes ”cafépenge”. Utrolig mange af de unge mennesker i min omgangskreds glæder sig til at få SU. Det månedlige tilskud til bankkontoen ses af mange som ekstra penge ned i lommen – en slags ekstra lommepenge.

Cafépenge eller levepenge?

bottom of page